Inget stopp i Sosnovyj bor

Ryssland kommer inte att börja avveckla kärnkraftverket i Sosnovyj Bor tidigare än planerat. Istället fortsätter man att modernisera den gamla anläggningen.


Kärnkraftverket Sosnovyj Bor utanför S:t Petersburg utgör en av de största strålningsriskerna för Finland. Anläggningen är utrustad med fyra reaktorer av samma typ som i det olycksdrabbade Tjernobyl.
Ryssland har satsat enorma summor på att modernisera den här gamla anläggningen. Tack vare den nya tekniken har alla reaktorer fått en tilläggstid på minst 15 år. Men problemet är att kärnkraftverket saknar en reaktorinneslutning som förhindrar radioaktivt utsläpp vid en olycka.
Trots säkerhetsriskerna anser inte ledningen att det finns orsaker att inleda avvecklingen tidigare än planerat.
– Enligt vår licens fick hela anläggningen en tilläggstid på 23 år, förklarar direktören Vladimir Pereguda. Den första reaktorn börjar köras ned år 2018, den fjärde 2026.
Det gamla kärnkraftverket i Sosnovyj bor ska ersättas med en ny anläggning som redan byggs. Den första reaktorn kommer igång år 2014. Kärnkraften spelar en avgörande roll på energimarknaden i nordvästra Ryssland. I dagens läge står kärnkraften för nästan 40 procent av energiutbudet i regionen.
Efter katastrofen i japanska Fukushima kontrollerades säkerheten i alla ryska kärnkraftverk. I teorin utgick man från bl.a. en 14 meter hög tsunami och en jordbävning som når till nio på richterskalan. Alla anläggningar fick godkänt, även Sosnovyj Bor.
– Nu när säkerhet prioriteras framom ekonomi är det möjligt att satsa pengar på program som tidigare inte var aktuella, säger Pereguda. Moderniseringen utvecklas därför snabbare, och vi kommer inte att självbelåtet stampa på stället.
Sosnovyj bor ska fortsätta modernisera sina tekniska system även de närmaste åren. Det gäller särskilt strömtillförseln och nedkylningen. Ledningen för kärnkraftverket hoppas även att samarbetet med Finland fortsätter. Hittills har man haft gemensamma projekt kring säkerhetskultur, personalutbildning och brandsäkerhet.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar