Medvedevs sheriffer

I Ryssland fortsätter reformerna att dugga tätt. Den här gången gäller det den sovjetiska milisen som från och med mars reformeras till att heta den ryska polisen.
Milisen är den samhälleliga enhet som de ryska medborgarna har det minsta förtroendet för. Många väljer att byta trottoar om en milisman kommer emot. Å andra sidan är risken minimal. För det mesta spanar de efter diverse offer i sina Ladabilar.
Folks krassa inställning till milisen är att den är korrupt och opålitlig. Istället för att skydda medborgarna har milisens svarta får för ovana att trakassera vanligt folk med diverse byråkratiska kontroller. Dessutom springer de andras ärenden. Det har inte varit ovanligt med återkommande skandaler där milisen skyddat den kriminella världen. Inte undra på att folk tycker att milisen är en ”firma” vars främsta uppgift är håva in pengar till sina chefer.
President Medvedev inledde reformarbetet inom polisen år 2009 efter en rad chockerande fall där milismän var inblandade. Ett av de värsta handlade om milismannen Denis Jevsjukov som löpte amok i en supermarket i Moskva. Han stegade in i butiken nattetid, med uniformen på sig, drog tjänstepistolen och sköt ihjäl tre och skadade sex personer. I rätten var hans förklaring att han hade grälat med hustrun.
Med all sannolikhet gick Jevsjukov in i butiken för att köpa mer sprit. En handling som numera har blivit svårare tack vare andra reformer. Eller närmare bestämt antialkohol-kampanjen. I dagens läge är det förbjudet att sälja vin och sprit nattetid. Och för några dagar sen kom turen till ölflaskan. Det ryska parlamentet är på god väg att förbjuda försäljningen av starköl nattetid. Det här är första gången som de ryska lagstiftarna definierar öl som en alkoholdryck. Tidigare har öl bara varit en – maltdryck. Men bryggeriernas lobbare lyckades övertyga parlamentet att enbart förbjuda starköl. De ölsorter som har maximalt fem procent alkohol i sig kan fortfarande säljas även nattetid. I Ryssland utgör öldrickandet en tredjedel av den totala alkoholkonsumtionen på 15,7 liter ren alkohol per invånare per år. (I Finlands är motsvarande siffra 12,5.)
Det främsta målet med milisreformen är att korruptionen ska minska. Enligt gallupundersökningar anser allmänheten att reformen går mot rätt håll, men samtidigt är man skeptisk till att arbetsmoralen förbättras och att även polismän står lika inför lagen.
Reformen pågår hela det här året och ska minska antalet poliser med 20 procent. I samma veva höjs lönen för de som blir kvar.
Samtidigt utrustas polismännen med munkavle. Numera får de inte diskutera chefernas order eller ge uttryck för egna åsikter i den allmänna debatten. Tystnadsplikten hänger troligtvis samman med milismannen Alexej Dymovskij som ifjol pratade ut om korruptionen i en video som han la ut på internet.
Reformen leder åtminstone till en konkret sak. Alla polismän ska, precis som sina amerikanska kolleger, börja gå omkring med en namnbricka på uniformen. Den som vågar kan på nära håll ta reda på ifall brickan är stjärnformad.

Detta inlägg publicerades i Kolumner och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar